Ik kom nog volop uit de Ebay generatie en maakte daar dan ook graag gebruik van. Tweedehands CD’s, een trui die mega-uniek was, een stoel? Noem maar op; ik kocht en verkocht ze allemaal. Ik heb door de jaren heen twee huizen ingericht met tweedehands en veilingen en het gros van een kleerkast ermee gevuld. Maar veilingen, hoe werkt dat nu eigenlijk?
Veilig te zeggen dat ik genoeg ervaring heb opgedaan om het je uit te leggen.
Toen een jaar of tien geleden de veilingswebsites om te reizen uit de grond popten was ik ook niet bang om ze te gebruiken.
Ik deed hotelovernachtingen via Hotelkamerveilingen met ontbijt voor 3 euro en ging een week naar Toscane voor een luttele 24 eur. Verder deden we nog talloze reisjes en uitstapjes aan minder spectaculaire maar nog steeds dikke kortingen.
Nu ontdekte ik recent dat voor veel gezinnen veilingen nog steeds als een no-go beschouwd worden. En vaak zelfs als ‘louche’ bestempeld worden.
Vaak wordt er gedacht dat je een mindere kamer krijgt of dat je gewoon je geld verliest. Dat er nog achterliggende kosten zijn of je gewoon niets gaat krijgen.
Inhoudsopgave
Wat is zo een veiling?
Veilingen gaat meestal over overstock of tickets die niet verkocht raken via de reguliere weg. Bedrijven hebben dan de keuze om voor extra reclame te gaan (duur) of discount websites.
Bij de laatste is het nog steeds een gokken hoeveel mensen bereid zijn te betalen voor producten die ze niet meteen nodig hebben.
Een veiling is een heel veilig alternatief. Je weet meteen hoeveel de klant wilt betalen. Verkopen ze te laag stopt het daar, verkopen ze toch nog aan desnoods kostprijs is het park, restaurant, hotel, … tenminste gevuld.
We weten allemaal dat iets wat leeg is niet aantrekkelijk is.
En in het beste geval wordt er toch nog winst gemaakt.
En wij als consument kunnen er maar ons voordeel mee doen.
Hoe bereid je je voor op een veiling?
Veilingen, hoe werkt dat nu eigenlijk? Het blijft een mysterieus verhaal voor velen. Na jarenlang oefenen weet ik perfect hoe met veilingen om te gaan. Hieronder mijn beste tips om niet teleurgesteld te zijn.
Waar moet je op letten?
Bij een veiling wordt enkel aangeboden wat vernoemd wordt. Ga dus niet uit van wat je ‘gewoon’ bent. Bij je hotelkamer zit dus geen hotel, parking, … tenzij het vermeld wordt.
Boek je dus een vakantieveiling is de kans groot dat hier geen eten bij zit, vervoer of transfer.
Met andere woorden: lees goed de kleine lettertjes!
Ook komen er doorgaans nog servicekosten bij. Veilingen lopen onder toezicht van een deurwaarder en deze services (alsook het platform) moeten betaald worden.
De duur van de veilingen verschilt ook naargelang het moment van de dag. Zo heb je veel kortere veiling op drukke uren en langere op late of vroege uren. Voordeel bij de laatsten is dat je wel eens aan zeer straffe prijzen kan boeken.
Hoe begin je hieraan?
Altijd eerst de kosten berekenen! Veilingen kunnen heel verslavend werken. Je komt terecht in een roes en de fomo is groot wanneer je anderen aan de haal ziet gaan met wat jij graag wilde kopen en bijvoorbeeld net mist door snelheid.
Wanneer je bijvoorbeeld een reisje wilt boeken ga je best eerst op zoek naar alternatieve websites. Aan welke prijzen kan je dit kopen op de reguliere website, op bookingswebsites, op discountwebsites, zijn er codes, …
Bekijk ook steeds de data, deze zijn niet altijd volledig flexibel.
Wanneer je zeker bent van de minimumprijs start het spel.
Begin met berekenen. Wat wil je graag uitgeven aan een veiling, welke kosten komen er nog bij? Een duidelijk overzicht van prijzen, jouw budget en de waarde van de uitstap voorkomt teleurstellingen.
Zorg ook altijd dat je op een plaats zit waar je internet optimaal is en schakel desnoods om op 4G.
Hoe boeken voor 4 als de veiling maar voor 2 is?
Een hele goede vraag. Op vakantieveilingen zijn de meeste veilingen voor twee personen. Wanneer het om vakantiehuisjes gaat is het soms voor meer, maar dat is eerder sporadisch.
Het eerste wat je doet is kijken of de extra personen uberhaupt moeten betalen. Babys en kleine kinderen zijn vaak gratis. Indien dat niet zo is boek je gewoon twee of drie sets tickets. Ik controleer wel altijd even bij de aanbieder of er op de dag dat ik wil gaan voldoende plaats is voor bijvoorbeeld twee promokamers. In de praktijk is dat nog nooit een probleem geweest. Maar better safe than sorry.
In het laatste hotel waar we bleven meldden we gewoon dat we met 5 kwamen met twee tickets. Zo voorzagen zij in twee kamers naast elkaar.
Op Vakantieveilingen kan je bijvoorbeeld regelmatig na een veiling of het winnen van een veiling voor 2 euro nog extra tickets kopen. Dat is een ideale manier voor gezinnen om toch te profiteren van de veiling zonder hem te winnen.
De veiling!
Wanneer het voorbereidende werk gedaan is is het tijd om te starten met de veiling. Het beste kijk je even de kat uit de boom om te kijken waar de veilingen ongeveer eindigen. Zit dus een veiling uit om op te letten.
Stappenplan om als winnaar uit elke veiling te komen:
- Zorg dat je comfortabel zit en tijd hebt, zet desnoods een easy soap aan als tijdverdrijf.
- Controleer nogmaals alle voorwaarden.
- Herbekijk het maximumbedrag dat je wilt uitgeven en je richtbedrag.
- Zet 2 minuten voor het einde van de veiling je wekker!
- Start niet met bieden voor de laatste 15 seconden. (je verzekert de bieding NIET door eerder meteen 30 eur over de prijs te gaan.
- Refresh sowieso voor je gaat bieden. Zelf refresh ik de laatste keer op 4 seconden. Dan moet je wel pijlsnel zijn.
- Biedt altijd het volgende ronde getal +1. Mensen bieden doorgaans het volgende ronde getal (bv 10 eur). Door er één bij te doen zit je safe.
- Wanneer je de veiling wint, betaal dan meteen. Na 5 dagen komt er een incassokost bij.
Veilingen, hoe werkt dat nu eigenlijk? Geen raadsel meer voor jou! Met deze tips ga je vol succes veilingen winnen!
Geniet van je goedkope reisjes en uitstappen! En no worries! Binnen de korste keren doe je die veilingen met je ogen toe!